logo

Tekenen

Tekenen voor beginners

Al bij de start van de cursussen van Atelier ‘t Fort in 1997 heb ik bewust afgezien van een aparte beginners- of gevorderdengroep, en dit geeft meteen al een uniek karakter aan deze cursussen. Veel aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van een eigen artistieke visie en het leren van technische vaardigheden. Elke cursist wordt individueel begeleid, met veel ruimte voor het persoonlijk proces.

De beginner gaat leren waarnemen – het ‘kijken’ naar dingen in het dagelijks leven wordt ‘zien’. Leren tekenen is grotendeels een kwestie van oefening en observatie. Daarom wordt er in de cursussen van Atelier ‘t Fort veelvuldig gebruik gemaakt van het stilleven. Toegegeven, het woord ‘stilleven’ heeft het imago van ouderwets, een beetje stoffig zelfs. Een stilleven biedt echter tal van mogelijkheden. Alle klassieke, beeldende problemen komen bij dit genre aan de orde: ruimte, vorm, perspectief, licht en schaduw, arcering, verfstructuur, vlakverdeling etc.

Waar de één het plezierig vindt om een stilleven met een scherp gepunt potloodje heel exact na te tekenen, schept de ander er weer genoegen in om hetzelfde stilleven met grootse gebaren en veel verf op het doek te slingeren, expressionistisch of abstract. Want dat kan allemaal in Atelier ‘t Fort.

Tekenen voor gevorderden

Een logisch vervolg op de cursus tekenen voor beginners. De moeilijkheidsgraad neemt toe, zowel bij het opzetten, uitwerken als afwerken van de tekening. We gaan wat dieper in op het samenstellen, het componeren van stillevens.

Atelier ‘t Fort beschikt over een zeer ruime hoeveelheid stillevenmateriaal en aan de hand hiervan gaat u af en toe zélf composities samenstellen. In deze cursus kunt u kiezen uit realistisch tekenen, vrij tekenen en experimenteel tekenen. Ook kunt u zich gaan bekwamen in een ander materiaal, zoals b.v. pastel, in vele opzichten een ideaal en veelzijdig materiaal, waarbij u ook kennis maakt met de grondbeginselen van de kleurenleer.